Windows

Инсталирането/Преинсталирането на Windows е 20лв. и включва :
- Запазване на важната информация 
- Настройки на BIOS
- Инсталиране на Windows 
- Първоначални настройки на Windows
- Инсталиране на драйвери
- Инсталиране на най-често използваните програми
- Финални настройки на Windows и програмите
Полезна информация и съвети :
Времето необходимо за инсталирането на Window е различно в зависимост от : коя версия на Windows ще се инсталира (XP , 7 , 8 , 10) ; колко е бърз компютъра/лаптопа ; ако има информация която трябва да се запази , каква е тя и колко е като обем . Ако приемем че всичко е в рамките на нормалното , за Windows XP е необходимо около 2 часа , за Windows 7 , 8 , 10 около 3 часа . 
Винаги преди да се преинсталира Windows питаме клиентите дали имат важна информация (снимки , документи , програми , клипове , филми ... ) и къде е тя за да можем да е запазим . Това се налага защото при преинсталиране на Windows дялът , в който е бил инсталиран преди Windows , се изтрива и на негово място се слага нов .
Преди да се инсталира Windows проверяваме настройките в BIOS и ако е необходимо ги коригираме . Това е важно защото различните версии на Windows работят различно бързо в зависимост от тези настройки . Също така се променят и : реда на устройствата от които да се зареди Windows ; включват се или се изключват различните технологии които се поддържат или не от хардуера ; проверява се часа и датата .    
Когато компютъра е подготвен , самата инсталация на Windows не е сложна операция . Има няколко ключови момента , като разделянето на твърдия диск на дялове (тук трябва и да се внимава ако има информация да не се изтрие дялът с нея) и въвеждане на серийният номер . 
Необходимо e след инсталирането Windows да се направят настройки : дали Windows да е на български или друг език ; да се инсталират важните актуализации ; да се спрат вградените в Windows програми които не се ползват ; разделителната способност ; регионалните настройки ; езиците на които може да се пише ; кои икони да се виждат или не ; сервизите които се стартират ; настройки на Windows Explorer и др.
Важно е да се инсталират драйвери след всяко инсталиране на Windows . Това са програми които свързват различните устройства на компютъра с Windows . Ако някой от тях липсва след инсталирането на Windows , устройството за което отговарят няма да работи (звук , интернет и др.) . Има драйвери , които са вградени в Windows и след инсталирането му устройствата работят . Трябва да се има в предвид , че това са базови драйвери и в повечето случаи не могат да управляват устройствата на 100% от възможностите им (звукът е по-слаб , картината не е детайлна , интернета е бавен ...) . За да работи компютъра максимално бързо и безпроблемно , инсталираме последните версии на драйверите .
След инсталирането на драйверите инсталираме най-често използваните програми : антивирусна ; skype ;  плеъри за филми и музика ; браузъри ; архиватор ; торент клиент ; за записване на дискове ; за работа с документи . По време на инсталирането им се внимава да не се инсталират допълнителни програми . Всяка от тях се проверява дали работи коректно . Настройват се така , че да не им изкачат напомнящи прозорци , освен ако наистина не са важни . Пробват се микрофона , звука който излиза от компютъра , интернета , субтитри . 
След инсталиране/преинсталиране на Windows е възможно да се наложи да се направят настройки за да можете да ползвате интернет . Това е така , защото за различните интернет доставчици е необходимо да се направят различни настройки . Молим ви да ни уведомите кой е вашият доставчик и дали ползвате интернета си с кабел или безжично , за да направим нужните настройки .
Имайте в предвид че след преинсталиране на Windows на настолен компютър и ако имате камера или принтер , най-вероятно ще трябва да им се инсталират драйверите за да работят . Молим ви ако имате такива устройства , които свързвате към компютъра да ни кажете за тях , за да направим нужните настройки и да можете да ги ползвате нормално . Като информация ще ни е необходимо да знаем техните марки и модели .
Правилно е да се инсталира версия на Windows (XP , 7 , 8 , 10) в зависимост от параметрите на компютъра или лаптопа . Това е ако се иска да се вземе от машината максимума съчетанието производителност и стабилност . Има обаче много случаи в които хората предпочитат друга версия да се инсталира . Най-честите причини за това са , че са свикнали с дадена версия на Windows или се използва програма която работи с определена версия на Windows . Важно е да се знае , че е възможно да има проблеми (с драйверите или бързината на работа) в случаите когато компютъра/лаптопа е много стар и версията на Windows е много нова или обратно . 
Разликата между инсталирането на Windows на компютър и лаптоп е малка , но понякога съществена . Лаптопите са замислени да имат в себе си колкото може повече устройства . След инсталирането на Windows трябва да се инсталират драйвери за всички тези устройства . Това включва намирането на правилните драйвери , изтеглянето им от интернет и инсталирането им . По някога тези драйвери са като обем няколко гигабайта , което забавя времето за цялостното инсталиране . Като допълнение лаптопите не са толкова мощни като настолните компютри , защото са с мобилни процесори и видео карти , което допълнително забавя инсталацията .
Нелицензиран софтуер (операционни системи и програми) се инсталират само с описан в приемо-предавателният протокол клиентски софтуер .
Като цяло Windows е инструмент . Той ни представя визуално така нещата , че не се налага да разбираме от програмиране за да работим с компютър  . Позволява да работим с информацията в компютъра (снимки , документи , музика , филми ...) . Също така е и платформа която позволява да се инсталират допълнителни програми (инструменти) с помощта на които да се изпълняват всякакви операции с информацията . 
Причините поради които Windows се налага да се преинсталира най-често са : компютъра/лаптопа работят бавно ; вируси ; много инсталирани и програми ; повреден системен файл ; текущата версия на Windows не е съвместима с някоя програма ; проблем в някоя от частите на компютъра/лаптопа , което води до развалянето на Windows ; смяна на дънна платка на компютър ; увеличаване на RAM паметта .  
Ако имате проблем с компютъра/лаптопа , не винаги е необходимо Windows да се преинсталира . Има много случаи когато става въпрос за настройка или проблемът е свързан са някоя част . Така преинсталирането може да е напразно или ненужно . Молим ви да споделите проблемът с нас за да сме ви максимално полезни .
ОСНОВНИ СТРАНИЦИ :
Ако тази страница ви харесва ,
молим да я споделите или харесате :