Нови процесори за компютри

Предлагаме голямо разнообразие на марки и модели процесори за компютри . На тази страница са описани най-харесваните и най-често вземаните , както и полезна информация и съвети относно процесорите . Ако търсите конкретна марка или модел процесор за компютър или изпитвате някакви затруднения или имате въпроси , молим да се свържете с нас за да Ви помогнем .
Intel процесори :
нов процесор интел Celeron 1150
Модел : G1820
Сокет : 1150
Честота :
2.70 GHz
Брой ядра : 2
Брой нишки : 2
L2 кеш : 512 KB
L3 кеш : 2 MB
Цена
79 лв.
нов процесор интел Pentium 1150
Модел : G3240
Сокет : 1150
Честота :
3.10 GHz
Брой ядра : 2
Брой нишки : 2
L2 кеш : 512 KB
L3 кеш : 3 MB
Цена
124 лв.
нов процесор Intel i3 1150
Модел : i3-4330
Сокет : 1150
Честота :
3.50 GHz
Брой ядра : 2
Брой нишки : 4
L2 кеш : 512 KB
L3 кеш : 4 MB
Цена
281 лв.
нов процесор Intel i5 1150
Модел : i5-4590
Сокет : 1150
Честота :
3.30 GHz
Брой ядра : 4
Брой нишки : 4
L2 кеш : 1 МB
L3 кеш : 6 MB
Цена
424 лв.
нов процесор Intel i7 1150
Модел : i7-4790
Сокет : 1150
Честота :
3.60 GHz
Брой ядра : 4
Брой нишки : 8
L2 кеш : 1 МB
L3 кеш : 8 MB
Цена
650 лв.
нов процесор Intel i7 1150
Модел : i7-4790K
Сокет : 1150
Честота :
4.00 GHz
Брой ядра : 4
Брой нишки : 8
L2 кеш : 1 МB
L3 кеш : 8 MB
Цена
721 лв.
нов процесор интел Pentium 1150
Модел : G3250
Сокет : 1155
Честота :
3.20 GHz
Брой ядра : 2
Брой нишки : 2
L2 кеш : 512 KB
L3 кеш : 3 MB
Цена
157 лв.
нов процесор Intel i7 1150
Модел : i7-5820K
Сокет : 2011-3
Честота :
3.30 GHz
Брой ядра : 6
Брой нишки : 12
L2 кеш : 1.5 МB
L3 кеш : 15 MB
Цена
819 лв.
Най-често посещавани и интересни страници :
ОСНОВНИ СТРАНИЦИ :
Полезна информация и съвети :
Правилно е да се избере процесор (CPU (Central Procesor Unit) за компютър според нуждите , за които ще се ползва компютъра . Добре е да се внимава за комбинацията между процесор и дънна платка , защото не всички са съвместими . Процесорите имат различни характеристики : Сокет , Честота , Брой ядра , Брой нишки , L2 кеш , L3 кеш и много други . Към момента се предлагат процесори на марките Intel и AMD , като и двете предлагат изключително голямо разнообразие . Разликите между тях правят едни да са по-бързи (да правят повече изчисления) от други . От процесорите зависи , колко бърз ще е компютъра , но добре е да се знае , че той не е единствената част от компютъра , от която да зависи бързината . Преди да обясним различните характеристики е добре да се знае , че не е правилно да с набляга само на една или няколко от тях . Съществуват много примери , в които по-стари процесори или такива с по-ниска работна честота се справят по-добре от по-нови модели или такива с по-висока работна честота .
От 15 години насам на всеки 1-2 години излиза нова генерация процесори , като всяка по-нова генерация превъзхожда предходната с технологии на изработка , модули и инструкции изпълняващи специфични задачи . Ако се съпоставят най-добрите  от една генерация с най-добрите от следващата генерация , е нормално процесорът от по-новата генерация да е по-добър . Но е възможно най-добрия процесор от една генерация , да е по-добър в доста отношения , от процесор , който не е от топ моделите на следващата генерация . Повечето генерации процесори са с различна форма и съответно не може нова генерация процесор да се сложи на по-стара генерация дънна платка . Мястото на което се слага процесора на дъната платка се нарича сокет или слот , като хронологично за интел процесори се нареждат : слот 1 , сокет 370 , сокет 478 (поддържа 2 генерации процесори) , сокет 775 (поддържа 2 генерации процесори), скокет 1156 и 1366 , сокет 1155 , сокет 1150 (поддържа 3 генерации процесори), сокет 2011-3 като той навлиза в момента . Ако искате да сложите на компютъра си по-добър процесор е добре да проверите какъв сокет е този който имате в момента . За да сте сигурни дали на дъното може да се сложи и да работи нормално по-добър процесор който сте си избрали е най-добре да се влезе в страницата на производителя на дънната ви платка (най-често използваните марки дъна у нас са : Asus , Gigabyte , Asrock , Elite group ...) , там да намерите вашето дъно (модела на вашето дъно може да видите с някоя програма : Everest , Aida ... или като се отвори страничния капак на компютъра би трябвало да е написан на дънната платка , също и при стартиране на компютъра или в BIOS) . В страницата на производителя за вашето дъно ще намерите информация (списък с моделите) за поддържаните процесори от вашето дъно : CPU Support List . 
Честотата е параметър за скоростта с която процесора прави изчисления за една секунда . По-голямата честота изразява по-бърз процесор . Ако процесорът е с повече от едно ядро то всички ядра могат да работят с тази скорост едновременно . 
Към момента може би най-известната характеристика е с колко ядра е процесора . Повечето процесори , които се предлагат към момента са дву-ядрени , три-ядрени и четири-ядрени , като идеята е , че колкото повече ядра има процесора , толкова по-бърз е компютъра като цяло . Това се оказва , че не е така . Те наистина са по-добри , но не два , три , четири пъти . А и важно е с каква честота работи всяко ядро . 
По принцип всяко ядро обработва само една информация , но между изпращането на една обработена информация и получаването на следваща информация за обработване се получава празнина , в която ядрото изчаква информацията за да може да я обработи . В този случай информацията се предвижва по една нишка . За да се използва максимално ядрото се добавя към него още една нишка . Така , когато една информация е обработена и изпратена , има друга подготвена на входа на ядрото , която веднага да започне да се обработва . Процесорите с повече нишки не са два пъти по-бързи от тези които са с толкова нишки колкото ядра , но се наблюдава значително подобрение на бързината с която процесора обработва информация . 
L1 , L2 , L3 кеш е памет която е вградена в процесора . Информацията , която отива процесора , първо се зарежда в кеш паметта . От там тя започва да се разпределя за обработване от различните ядра или модули . L1 , L2 , L3 са памети с различна скорост , като най-бърза е L1 , а най-бавна е L3 . Това е така , защото L1 се намира най-близо до ядрата , а L3 е най-далече . L1 , L2 и L3 са с различен обем , като тази която е по-далеч от ядрата е с най-голям обем . По-големия обем кеш е индикация че ядрата и модулите могат да се справят с информацията която се зарежда в тях и съответните процесори са по-добри от тези с по-малко кеш . Не всички процесори имат L1 , L2 и L3 кеш . Това зависи от различните генерации как са проектирани . 
Процесорите за компютри са различни от тези за лаптопи . Тези които са за лаптопи се водят , че са мобилни и имат по-малка консумация на енергия , така че лаптопите да издържат на батерия по-дълго време . Това обаче ги прави по-слаби от тези които са за компютри . Процесорите за компютри са защитени с метална капачка , която предпазва кристалите и другите елементи под нея . Въпреки това трябва много да се внимава с монтажа и демонтажа на процесор . Той трябва да се монтира в точно определено положение . 
Информираме Ви , че въпреки усилията ни не можем да гарантираме , че публикуваните снимки и информация не съдържат неточности или грешки , които не могат да бъдат правно основание за претенции.
Най-често посещавани и интересни страници :
ОСНОВНИ СТРАНИЦИ :
Ако тази страница Ви харесва или Ви е била полезна ,
молим да я харесате или споделите :