Диагностика на компютърна техника Бургас

На всека компютърна техника оставена за ремонт правим детайлна диагностика . Веднага след това се свързваме с клиента и го уведомяваме какъв е проблема , даваме варианти за решението му  , каква ще е цената и колко време ще отнеме ремонта . Единствено след съгласието на клиента техниката се ремонтира . В тази страница ще намерите полезна информация и съвети относно диагностиката . Ако изпитвате някакви затруднения или имате въпроси , свържете се с нас за да Ви помогнем .
Мултимер 2
Тестер
Software
PS-305D
Мултимер
Computer Ingeneur 5
Проблемите свързани с техниката може да са от различно естество . В повечето случаи не е ясно от къде идва точният проблем . Това е така , защото всяка техника е изградена от много електронни елементи (хардуер) , а връзката между хората , които работят с нея и тези елементи се осъществява от програми (софтуер) . Съществуват много примери за проблеми , които може да идват както от софтуера , така и от хардуера . Често хората се опитват сами да се справят проблема . Важно е да се знае до къде може да се стигне с тези опити , за да не се нанесат допълнителни повреди. Независимо какъв е проблема , съветваме да се консултирате с някой по-запознат в областта , когато има съмнение , какво ще стане ако се направи някаква по-драстична промяна . Ще се радваме да ни изберете като сервиз чийто квалифицирани техници да :
   - Направим софтуерни тестове 
   - Тестваме изправността на отделните компоненти
   - Замерим работните напрежения
   - Поправим или подменим дефектирали електронни елементи
   - След приключване на ремонта да натоварим техниката да работи на предела на възможностите и
За по-бързото решение на проблема ни помага описанието на клиента как е възникнал той . В много от случаите това ни помага да прескочим няколко стъпки по пътя на диагностиката .
Ако техниката не тръгва въобще да работи и няма индикации че използва енергия , тогава със сигурност проблема е в някоя от частите ѝ (хардуерен проблем) , а не в някоя от програмите ѝ (не е софтуерен проблем) . Първото нещо , което може да провери е дали кабелът за зареждане с енергия не се е измъкнал или дали не е прекъснат . Може също да се пробва техниката да се включи в друг контакт . 
В зависимост от каква е техниката и какъв е проблема , диагностиката започва по различен начин . При софтуерни проблеми се започва с проверка на самата програма която не функционира правилно (дали не става въпрос за някоя настройка в нея) . Ако с нея всичко е наред се проверяват нещата от които тя зависи (друга програма , драйвер , интернет , Windows ... ) . Не са редки случаите в които софтуерния проблем е в следствие на неизправност на техниката на която е софтуера . При хардуерните проблеми се започва с визуален оглед . Ако няма нищо видимо първо се проверява захранването и работните му напрежения . Продължава се в посока на най-вероятния елемент който може да доведе до конкретния проблем . 
Когато се прави диагностика на компютър , лаптоп , таблет , принтер , монитор ,  тя се прави до ниво компонент . Когато се установи кой компонент е проблемен , уведомяваме клиентите за резултата . Ако клиента иска проблемния компонент може да се смени с друг или може да се направи диагностика на проблемния компонент с цел той да се ремонтира . 
По време на диагностиката ние преглеждаме всички системи , които са свързани с дадения проблем . Ако се открием нередни неща , които не са свързани с проблема за който клиента се оплаква . В тези случаи уведомяваме клиентите за тях , за да са запознати и да ги имат в предвид за евентуални бъдещи проблеми .
ОСНОВНИ СТРАНИЦИ :
Ако тази страница ви харесва ,
молим да я харесате или споделите :